No Candy

Het echte hoogtepunt op een berg is vaak niet de top maar wordt bereikt wanneer je een hap eten neemt die ‘just the right spot’ raakt; Een waar geluksmoment waar je even stil van wordt, een moment waar je later met plezier aan terugdenkt en waar je aan refereert op andere eetmomenten. Dit soort momenten heb je niet snel in Nederland. Hier denk je niet na over eten, het is er in overvloed en op elk moment van de dag beschikbaar (en aan deze luxe werk ik graag mee...). Echter, op de berg wordt dit een ander verhaal; elke gram moet je meeslepen dus ook op eten ga je beknibbelen; snoep gaat niet mee, koffie op rantsoen, geen fruit, en een lekker kaasje blijft natuurlijk achter in het basiskamp.

In onze voorbereiding op de expeditie naar Peak Lenin hebben we dan ook lang en breed de verschillende opties qua voeding afgewogen. Samen met Buitensportvoeding.nl hebben we uiteindelijk een ideaal pakket samengesteld waarbij de gevriesdroogde maaltijden van Mountain House en PowerBar gels&bars de basis vormde. In de loop van de jaren heb ik al veel gevriesdroogde merken (Adventure Food, Real Turmat, Trek ’n Eat, etc.) en smaken voorbij zien komen, maar nog nooit iets van Mountain House mogen proberen. Blij verast was ik dan ook  met dit voorstel! Zo stapten we zonder te proberen (living on the edge..) op het vliegtuig met voor 14 klimdagen eten in de tassen.

Als ik nu terugkijk op het eten tijdens de Peak Lenin trip ben ik over het algemeen tevreden. Echter heb ik ook één belangrijke les geleerd; eten is héél persoonlijk! Niet alleen smaak wisselt, zo kon Arjen bijvoorbeeld echt niet tegen een zoet Mountain House ontbijtje terwijl ik dit heerlijk vond, maar ook de gevraagde input wisselt sterk. Gijs had genoeg aan een halve bevroren meusli bar als lunch terwijl Allert op sommige momenten niet kon stoppen met eten. Kortom, binnen de restricties die je hebt (gewicht, houdbaarheid etc.) is het goed om rekening te houden met de verschillende voorkeuren die er zijn in plaats van maximaal te standaardiseren.

Oja, en dan nog het ‘top momentje in eten’. Die is er zeker geweest en al redelijk vroeg in de expeditie; Eenmaal aangekomen in ABC trokken we voor het eerst een zak Mountain House open en daar was het moment van geluk….. Niet te zout, lekker gevuld met groenten, een niet alledaagse smaak, zo zou ik de Sweet and Sour Chicken willen omschrijven. Na 6 uur approach was dit precies wat we nodig hadden. 


Guido Mannaerts